החוזים שנחתמים עם המשקיעים השונים הם חוזים מורכבים הכוללים סעיפים רבים והיזמים צריכים להיערך לכך מראש ולקבוע את המדיניות הרצויה, כדי למצוא את המשקיעים שישתלבו בחברה באופן המתאים ביותר וילוו את חברת הסטארט אפ לאורך שנים, במקצועיות וגם בנעימות.
השאיפה היא לחבור עם משקיעים לסטארט אפ שיכירו בפוטנציאל העצום הגלום בחברה זו וישקיעו לא רק בסבב הראשון אלא גם בסבבים הבאים.
בכל הסכם קיימים סעיפים מהותיים שהיזמים שוקלים במהלך המשא והמתן את ההיבטים של כל אחד מהם, כדי לקבל החלטה לגבי כל סעיף, מה יאושר ועל מה יילחמו כדי להפחית בדרישתם של המשקיעים.
שוויה של החברה וחלוקת האופציות
ביחס ישיר לשוויה המוערך של החברה, יחליט המשקיע על גובהה של ההשקעה שלו. ברוב המקרים המגמה היא להעריך את החברה בשווי ריאלי בהתאם לגודלו של השוק, תחרות סטארטאפים הקיימת בנישה זו ולמיקומו של שלב הפיתוח שאליו הגיעו בחברה. הרצון של היזמים הוא שסכום ההשקעה יאפשר לחברה להגיע ליעדים הנדרשים. קביעת שווי חברה גבוה ולא הגיוני, עלול ליצור מצב שבו סבב ההשקעה הראשון יהיה גבוה, אך אלו שיהיו לאחריו יהיו נמוכים יותר.
מרבית המשקיעים מעוניינים שהאופציות שתחולקנה לעובדים יהיו מתוך הכמות הקיימת אצל היזמים ולא מתוך הכמות שתועבר למשקיעים.
אופן חלוקת הממון בתרחישים שונים
אופן חלוקת כספי החברה בתרחישים כמו הנפקה, מכירה או פשיטת רגל, נקבעים מראש. המשקיע עושה כל שניתן כדי לקבל בחזרה את מלוא סכום ההשקעה שלו בתוספת רווחים נאים אם בוצע אקזיט בסכומים גבוהים. המגמה שלו היא שלא יוצר מצב שהחברה תגיע לפשיטת רגל והוא יפסיד את כל הממון שהושקע, או שהחברה תימכר בסכומים נמוכים יחסית וכך גם ההחזר שלו ייפגע.
התנהלות בנושא דילול המניות
המשקיעים מגנים על ההשקעה שלהם כדי שבסבבים הבאים הם ישקיעו סכומים כספיים נמוכים יותר במקרה של הערכת שווי נמוכה יותר. החשש הוא שאם ערכה של החברה ירד באופן מהותי, עלול להיווצר מצב שערכה אף יימחק.
מועצת המנהלים
מועצת המנהלים מורכבת מדירקטורים מטעם היזמים, מטעם המשקיעים ולעיתים גם דירקטורים חיצוניים. גוף זה מבצע את כל הבקרה על ההתנהלות העסקית של החברה על כל רבדיה.
פרק הזמן של קבלת ההחלטה הסופית
כל משקיע זקוק לפרק זמן כדי לשקול כלכלית את צעדיו ולבצע גיוס כספים ולכן ברגע שהוא חותם על הצהרת כוונות, הוא מקבל פרק זמן שנע בין 90-30 יום, לצורך קבלת ההחלטה. במהלך פרק זמן זה, היזמים ממתינים ואינם פונים למשקיעים פוטנציאליים אחרים.
דרכי ההגנה של המשקיע
כל משקיע מבקש זכות וטו בהצבעה על נושאים אקוטיים כמו שינוי מבנה הדירקטוריון, מימון, חלוקת דיבידנדים, השקעות נדרשות, מכירת החברה, שינוי בתקנון, החלפת מנכ"ל או סמנכ"ל תפעול ועוד.
לאור החשיבות הרבה של כל אחד מהסעיפים הללו, נבדקים הסעיפים הללו בהתאם להשלכות ולהיבטים השונים, כדי לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר לעתיד החברה.