מה זה devops – מיומנויות, תחומי אחריות ותנאי קבלה

DevOps היא מערכת של שיטות עבודה המשלבת פיתוח תוכנה (Dev) ותפעול IT י(Ops) כדי לטפח שיתוף פעולה ולייעל את תהליך אספקת התוכנה. מטרתו היא לגשר על הפער בין צוותי פיתוח ותפעול על ידי קידום תקשורת ואחריות משותפת.

בפיתוח תוכנה מסורתי, צוותי פיתוח ותפעול עובדים לעתים קרובות בתאים מבודדים, מה שמוביל לחוסר יעילות ועיכובים בתהליך אספקת התוכנה. DevOps מפרק את החסמים הללו על ידי שימת דגש על שיתוף פעולה, אוטומציה ושילוב ואספקה מתמשכים.

devops מה זה? בבסיסו DevOps אינו רק סט של כלים או טכנולוגיות; זהו שינוי תרבותי המקדם גישה שיתופית ואיטרטיבית לפיתוח תוכנה. זה מעודד צוותים לעבוד יחד מתחילת תהליך הפיתוח, ומבטיח שהקוד מוכן לייצור וניתן לפריסה מהירה ואמינה.

DevOps גם שם דגש על אוטומציה כדי להפחית משימות ידניות ולהגביר את היעילות. שיטות אינטגרציה ואספקה מתמשכות מאפשרות אינטגרציה ובדיקות תכופות של קוד, מה שמוביל ללולאות משוב מהירות יותר ותוכנות באיכות גבוהה יותר. על ידי אוטומציה של משימות שחוזרות על עצמן, DevOps מאפשר לצוותים להתמקד בחדשנות ובמתן ערך ללקוחות.

יתר על כן, DevOps מעודדת שימוש במנגנוני ניטור ומשוב כדי לקבל תובנות לגבי הביצועים והאמינות של התוכנה בייצור. לולאת משוב זו מסייעת לצוותים לזהות ולטפל בבעיות במהירות, מה שמוביל לשיפור שביעות רצון הלקוחות וזמן הגעה מהיר יותר לשוק.

מיתוסי DevOps

DevOps נתפס לעתים קרובות בטעות כתפקיד או תפקיד ספיציפי  בתוך ארגון. עם זאת, חשוב להפריך את המיתוס הזה ולהבין ש-DevOps הוא לא רק אדם או צוות בודד. במקום זאת, זוהי גישה שיתופית הכוללת צוותים מרובים העובדים יחד לקראת מטרה משותפת.

אחת התפיסות השגויות העיקריות לגבי DevOps היא שזה באחריות הבלעדית של המהנדס או הצוות של DevOps. במציאות, DevOps הוא מאמץ קולקטיבי הכולל מפתחים, צוותי תפעול, אבטחת איכות ובעלי עניין אחרים. מדובר בשבירת המחסומים בין הצוותים הללו ובטיפוח תרבות של שיתוף פעולה ואחריות משותפת.

מיתוס נוסף סביב DevOps הוא שהכל עוסק בשימוש בכלים או בטכנולוגיות ספציפיות. בעוד שלכלים יש תפקיד מכריע בהפעלת שיטות DevOps, הם אינם המוקד הבלעדי. DevOps עוסק יותר בהלך הרוח ובשינוי התרבותי לעבר שיתוף פעולה, אוטומציה ושיפור מתמיד. מדובר באימוץ שיטות עבודה כמו אינטגרציה מתמשכת, אספקה מתמשכת וניטור מתמשך כדי לייעל את תהליך אספקת התוכנה.

בנוסף, יש הסבורים ש-DevOps ישים רק לארגונים גדולים עם מערכות תוכנה מורכבות. עם זאת, זה לא נכון. ניתן ליישם את עקרונות ה-DevOps על ארגונים בכל גודל, בין אם זה סטארטאפ או ארגון. מדובר במציאת האיזון הנכון בין מהירות, איכות ואמינות בפיתוח ואספקת תוכנה.

ארגז הכלים ליזמים

קלאודוויז

קלאודוויז היא חברת אחסון אתרים אמינה, מאובטחת ומהירה המספקת את כל מה שצריך בשביל שהאתר שלנו ירוץ ללא תקלות

קלאודוויז מציעים ניסיון ללא התחייבות בשירות אחסון האתרים שלהם

מאנדיי

מאנדיי היא חברת CRM שעוזרת ליזמים ולבעלי עסקים לנהל מערכי שיווק, מכירות ושירות לקוחות

מאנדיי מציעים 14 יום ניסיון במערכת שלהם ללא עלות

וובפלואו היא פלטפורמה פופולרית המאפשרת לבנות אתר בקלות ובמהירות שלא דורש שום ניסיון קודם בננית אתרים

וובפלואו מציעים תוכנית חינמית המאפשרת לכולם להקים אתר ללא מאמץ

מה זה devops engineer ומה תפקידו

מהנדסי DevOps (devops engineer) ממלאים תפקיד מכריע ביישום ותחזוקת התרבות והפרקטיקות של DevOps בתוך ארגון. הם אחראים לגשר על הפער בין צוותי פיתוח ותפעול, להבטיח שיתוף פעולה חלק ואספקת תוכנה יעילה. ניתן לחלק את תפקידם של מהנדסי DevOps לשלושה תחומים עיקריים:


תשתית ואוטומציה

מהנדסי DevOps אחראים על תכנון, הטמעה וניהול של התשתית והכלים הנדרשים לפיתוח ופריסה של תוכנה. זה כולל הגדרה והגדרת שרתים, ניהול פלטפורמות ענן והטמעת כלי אוטומציה לאינטגרציה, פריסה וניטור מתמשכים. הם משתפים פעולה עם צוות התפעול כדי להבטיח שהתשתית ניתנת להרחבה, מאובטחת וזמינה ביותר.

 

שילוב ואספקה מתמשכים

מהנדסי DevOps אחראים להטמעה ולתחזוקה של צינור האינטגרציה והאספקה המתמשכת (CI/CD). הם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם צוות הפיתוח כדי להפוך את תהליכי הבנייה, הבדיקה והפריסה לאוטומטית, תוך הבטחה שעדכוני תוכנה מועברים במהירות ובאמינות. זה כולל הגדרה והגדרה של שרתי בנייה, מערכות בקרת גרסאות וצינורות פריסה. מהנדסי DevOps גם עוקבים אחר צינור ה-CI/CD כדי לזהות ולפתור בעיות שעלולות להתעורר.

 

שיתוף פעולה ותקשורת

אחד מתחומי האחריות המרכזיים של מהנדסי DevOps היא לטפח שיתוף פעולה ותקשורת בין פיתוח, תפעול וצוותים חוצי תפקודיים אחרים. הם פועלים כגשר בין הצוותים הללו, מאפשרים תקשורת חלקה ומבטיחים שכולם מתואמים עם המטרות והיעדים של הארגון. מהנדסי DevOps גם מקדמים תרבות של שיתוף ידע, שיטות עבודה מומלצות ושיפור מתמיד בין חברי הצוות.

מה זה devops

איך נראה יום בחייו של מהנדס DevOps

יום בחייו של מהנדס DevOps הוא דינמי ומגוון, תוך התמקדות בהבטחת תפקוד חלק של תהליכי הפיתוח והפריסה של התוכנה. להלן שלושה היבטים מרכזיים המגדירים את הפעילות היומיומית שלהם:

 

ניטור ופתרון בעיות: חלק משמעותי מסדר היום של מהנדסי DevOps כולל ניטור התשתית, המערכות והיישומים לכל בעיה או חריגה. הם משתמשים בכלי ניטור שונים כדי לעקוב אחר ביצועי המערכת, ניצול המשאבים ותקינות האפליקציה. אם מתעוררות בעיות כלשהן, הם מזהים ופותרים אותן במהירות כדי למזער את זמן ההשבתה ולהבטיח פעולות חלקות. זה עשוי לכלול ניתוח יומנים, סקירת מדדי מערכת ושיתוף פעולה עם צוותים שונים כדי לפתור את הבעיות.

 

שיתוף פעולה ועבודת צוות: מהנדסי DevOps עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם צוותים מגוונים, כולל מפתחים, צוותי תפעול ו-QA, כדי להבטיח שיתוף פעולה יעיל ואספקה בזמן של תוכנה. הם משתתפים בפגישות ובדיונים כדי להבין את דרישות הפרויקט, לספק מומחיות טכנית ולתרום לתכנון והאסטרטגיה הכוללת של פיתוח ופריסה של תוכנה. הם גם משתפים פעולה עם בעלי עניין כדי לאסוף משוב ולבצע שיפורים בצינור ובתשתית ה-CI/CD.

 

אוטומציה ושיפור מתמיד: אוטומציה ממלאת תפקיד מכריע בפעילות היומיומית של מהנדס DevOps. הם עובדים ללא הרף על אוטומציה של משימות ידניות, ייעול תהליכים ושיפור היעילות. זה כולל יצירה ותחזוקה של סקריפטים, זרימות עבודה וכלים לאוטומציה של פריסות, בדיקות וניטור. מהנדסי DevOps מתמקדים גם בשיפור מתמיד על ידי ניתוח המערכות והתהליכים הקיימים, זיהוי צווארי בקבוק והטמעת פתרונות למיטוב הביצועים ולשיפור המדרגיות.

מהן תחומי האחריות העיקריים של צוות DevOps

לצוות DevOps יש מספר תחומי אחריות מרכזיים שסובבים סביב גישור על הפער בין פיתוח לתפעול, הבטחת שיתוף פעולה חלק והנעת יעילות במחזור החיים של פיתוח התוכנה. להלן כמה מהאחריות העיקריות של צוות DevOps:

 

  1. שיתוף פעולה ותקשורת: אחת מאחריות הליבה של צוות DevOps היא לטפח שיתוף פעולה ותקשורת יעילה בין צוותים שונים המעורבים בתהליך אספקת התוכנה. הם פועלים כגשר בין פיתוח, תפעול ובעלי עניין אחרים, ומבטיחים תיאום חלק, שיתוף מידע ותיאום יעדים.

     

  2. ניהול תשתיות ותצורה: צוותי DevOps אחראים לניהול התשתית והתצורה הדרושים לפיתוח ופריסה של תוכנה. הם משתמשים בכלים כמו תשתית כקוד (IaC) כדי להפוך את ההקצאה והתצורה של שרתים, רשתות ומשאבים אחרים לאוטומטיים. כך מובטחת עקביות, מדרגיות וחזרתיות בהגדרת התשתית.

     

  3. אינטגרציה ופריסה מתמשכת (CI/CD): צוותי DevOps ממלאים תפקיד מכריע בהקמת ותחזוקה של צינור CI/CD חזק. הם עושים אוטומציה של תהליך שילוב שינויים בקוד, הפעלת בדיקות ופריסה של יישומים בסביבות שונות. זה מאפשר מהדורות תוכנה תכופות ואמינות, מפחית את זמן היציאה לשוק ומשפר את איכות התוכנה הכוללת.

     

  4. ניטור ואופטימיזציה של ביצועים: צוותי DevOps אחראים לניטור הביצועים והזמינות של מערכות ויישומים. הם מקימים כלי ניטור ומקימים מדדים למעקב אחר תקינות המערכת, זמני תגובה וניצול משאבים. הם מנתחים נתונים ומזהים אזורים לשיפור, מיישמים אופטימיזציות כדי לשפר את הביצועים והמדרגיות.

     

  5. אבטחה ותאימות: צוותי DevOps פועלים באופן פעיל להבטחת האבטחה והתאימות של מערכות תוכנה. הם מיישמים אמצעי אבטחה, כגון בקרות גישה, הצפנה וסריקת פגיעות, כדי להגן על נתונים ותשתיות. הם גם מבטיחים עמידה בתקנות התעשייה ושיטות עבודה מומלצות, כגון GDPR או HIPAA, על ידי הטמעת בקרות ותהליכי ביקורת נחוצים.

מה זה devops

אילו מיומנויות נדרשות כדי להצטיין ב-DevOps

כדי להצטיין ב-DevOps, אנשי מקצוע צריכים מערך מיומנויות מגוון המשלב מומחיות טכנית עם שיתוף פעולה חזק ויכולת פתרון בעיות. להלן כמה מהמיומנויות החיוניות הנדרשות כדי לשגשג בתפקיד DevOps:

 

  • רקע טכני חזק: למקצועני DevOps צריך להיות בסיס איתן בתחומים טכניים שונים, כולל קידוד, סקריפטים, ניהול מערכת, רשתות וטכנולוגיות ענן. מיומנות בשפות תכנות כמו Python, Ruby או Java מועילה, מכיוון שהיא עוזרת באוטומציה של משימות ובניית כלים.

     

  • ידע בכלי DevOps: מיומנות בשימוש בכלי DevOps חיונית להצלחה בתפקיד זה. היכרות עם כלי CI/CD פופולריים כמו Jenkins, GitLab CI או CircleCI חיונית לאוטומציה של תהליך אספקת התוכנה. בנוסף, ידע בכלים לניהול תצורה כמו Ansible, Puppet או Chef מסייע בניהול תשתית כקוד.

     

  • שיתוף פעולה ותקשורת: כישורי שיתוף פעולה ותקשורת חזקים חיוניים ליישום יעיל של DevOps. אנשי המקצוע של DevOps צריכים לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם צוותים מגוונים, כולל מפתחים, תפעול ובעלי עניין עסקיים. הם צריכים להיות מסוגלים לתקשר ביעילות רעיונות, דרישות ותפיסות טכניות כדי להבטיח שיתוף פעולה חלק ויישור יעדים.

     

  • איתור ופתרון בעיות: אנשי מקצוע של DevOps צריכים להיות מיומנים באיתור בעיות ופתרון בעיות בסביבות טכניות מורכבות. הם צריכים לזהות ולפתור במהירות בעיות המתעוררות במהלך תהליך הפיתוח והפריסה של התוכנה. כישורי חשיבה אנליטיים וביקורתיים חזקים חיוניים לאבחון בעיות, ליישם פתרונות ולמנוע תקריות עתידיות.

     

  • למידה מתמשכת ויכולת הסתגלות: תחום ה-DevOps מתפתח ללא הרף, ואנשי מקצוע צריכים להישאר מעודכנים בכלים, בטכנולוגיות ובשיטות העבודה העדכניות ביותר. נכונות ללמוד מיומנויות חדשות ולהסתגל למגמות משתנות חיונית להצטיינות בתפקיד זה. מקצועני DevOps צריכים לחפש באופן פעיל הזדמנויות לפיתוח מקצועי ולהישאר סקרנים לגבי טכנולוגיות מתפתחות.

האם DevOps מתאים לארגון שלכם

הטמעת DevOps היא החלטה אסטרטגית הדורשת התייחסות מדוקדקת של הצרכים והיעדים הארגוניים. אמנם DevOps יכול להביא יתרונות רבים, אך ייתכן שהוא לא מתאים לכל ארגון. הנה כמה גורמים שיש לקחת בחשבון בעת קביעה אם DevOps מתאים לארגון שלכם:

 

תרבות ארגונית: DevOps מקדמת תרבות שיתופית וזריזה, שבה צוותים עובדים יחד לקראת מטרות משותפות. אם הארגון שלכם מעריך מחלקות בלי תלויות ומבנה היררכי, המעבר ל-DevOps עשוי להיתקל בהתנגדות או שלא יתאים לתרבות הקיימת.

 

גודל ומורכבות: DevOps לרוב יעיל יותר בארגונים גדולים יותר עם מערכות תוכנה מורכבות ומהדורות תכופות. אם הארגון שלכם קטן או בעל מערכות תוכנה פשוטות יחסית, ייתכן שהיתרונות של אימוץ DevOps לא  יהיו שווים את העלויות והמאמצים הכרוכים בכך.

 

מחויבות לאוטומציה: DevOps מסתמכת במידה רבה על אוטומציה כדי לייעל תהליכים ולהפחית את העבודה הידנית. אם הארגון שלכם לא פתוח להשקעה בכלי אוטומציה ותשתית, יישום שיטות DevOps עשוי שלא להניב שיפורים משמעותיים.

 

שיתוף פעולה ותקשורת: DevOps דורש שיתוף פעולה חזק ותקשורת בין צוותים. אם הארגון שלכם מתקשה בתקשורת בין-מחלקתית או מתמודד עם אתגרים בטיפוח סביבת עבודה שיתופית, אימוץ שיטות DevOps עשוי להיות קשה.

 

תמיכה במנהיגות: יישום מוצלח של DevOps דורש קבלה ותמיכה ממנהיגים ארגוניים. אם צוות ההנהגה אינו מחויב לאמץ את עקרונות ה-DevOps ולספק את המשאבים והתמיכה הדרושים, היישום עלול לעמוד בפני מחסומים.